Oletko täysin immuuni median tekoälytuputukselle, vai mietitkö, voisiko AI-teknologiassa kuitenkin olla jotain hyödyllistä omassa liiketoiminnassasi?

Antti Meriluodon Tekoäly – matkaopas johtajalle kirjassa kerrotaan esimerkkejä siitä kuinka tekoälyä voidaan käyttää tehokkaasti jo nyt hankalien ja vaativien ongelmien ratkaisuun. (kts myös Artificial Intelligence Simplified: Understanding Basic Concepts )

Tekoäly käsitteenä on niin laaja, että alan sisälläkin on erilaisia kuppikuntia, jotka saattavat riidellä siitä mikä on tekoälyä ja mikä ei.

Eräs tärkeä asia aivan aluksi on tehdä ero ns. kapeasta tekoälystä (Narrow AI) ja yleisestä tekoälystä (General AI). Kapea tekoäly tarkoittaa sitä, että järjestelmään on rakennettu etukäteen kosolti oletuksia ongelmasta ja ratkaisutavoista kun taas yleinen tekoäly pyrkii tuottamaan ratkaisuja itsenäisesti vain havaintoihin ja dataan perustuen. (Kts. https://www.popsci.com/narrow-and-general-ai

Busineksen näkökulmasta katse kannattaa pitää kapeassa tekoälyssä, koska siitä on jo saatu tuloksia, siihen on olemassa erilaisia alustoja ja mikä tärkeintä – sitä voi kokeilla edullisesti myös ”tavallisessa” yrityksessä.

Miten sitten lähteä liikkeelle? Mitä asioita kannattaa huomioida ja mitä välttää? Ohessa on lista asioista, joita ainakin kannattaa pitää mielessä:

Tutustu aiheeseen vaikkapa yllämainittujen teosten kautta. Samalla kun luet, mielesi herää automaattisesti pohtimaan mahdollisia alueita omassa liiketoiminnassasi.

1.Mieti ensin itse ja tiimissäsi sellaisia toimintoja tai ongelmia, joissa tekoäly-tyyppisillä ratkaisuilla saattaisi olla hyötyä. Yleensähän kyse on jostain sellaisesta, jonka kone tekee nopeammin ja paremmin kuin ihminen. Se voi liittyä tietojen hallintaan, puheen tunnistukseen tai konenäköön jne., mutta oleellista on, että siitä saatava hyöty on ilmeinen. Varaa aikaa tähän, koska kukaan ulkopuolinen ei tunne liiketoimintaasi paremmin kuin sinä!

Jos mielessäsi on jokin AI-potentiaalinen kohde, niin tutki sitä tarkemmin testimielessä.

2. Rajaa alue sellaiseksi, jotta ongelmaan ja ratkaisuun pääsee kiinni. ”Huoltomies voisi puhua avaintiedot sen sijaan että menee navigoimaan ERP:ä erikseen päätteelle”. Tee/teetä pilotti tai mock-up hyvin rajatussa kohteessa, koska näin investointi on toisaalta pieni, mutta saatu oppi tärkeä.

Älä lähde soitellen sotaan tekemällä laajoja selvityksiä tai AI-ohjelmia, koska teknologiat kehittyvät ja pilotointi on taatusti toimivin tapa!

Jos pilotti onnistuu, niin siitä kannattaa kertoa.

3. Uusien asioiden eteenpäin vieminen ja vastaanottaminen on aina työlästä. Pilotointi tehdään usein pienessä porukassa ja muu organisaatio saattaa suhtautua varauksellisesti tyyliin ”taas yksi uusi vouhotus keskellä kaaosta”. Kerro asiasta sekä sisäisesti että ulkoisesti, mutta älä hehkuta liikaa. Älä mene AI-kyljellä tai teknologia edellä vaan kerro asia niin kuin se on.Pienellä esimerkillä on enemmän voimaa kuin mahtavilla tulevaisuuden skenaarioilla.

Onnea matkaan!